Premi Agustí de Semir & Conxa Millán

Des de l’any 1998, la Fundació S.M. CPB Dr. Fàbregas va establir el «Premi a la creativitat artística Agustí de Semir-Conxa Millán, adreçat a usuaris de serveis de salut mental. El Dr. Josep Fàbregas, fundador i president de la fundació, va ser l’impulsor del premi, amb el fi últim de millorar l’atenció a les persones.

El premi va néixer com un modest homenatge al Sr. Agustí de Semir, qui al 1981 endegà el «Pla d’Assistència Psiquiàtrica» de la Diputació de Barcelona, fixant les bases del model comunitari actual. L’objectiu principal consistia no només a promoure la creativitat artística entre els usuaris sinó també en sensibilitzar i contribuir a un canvi positiu d’actituds de la societat vers la problemàtica de la salut mental, lluitant contra l’estigma i la discriminació.

Lluitant contra l’estigma

En aquest marc de la lluita contra les dificultats d’inclusió, també es pretenia passar del concepte de l’art psicopatològic al de l’art brut, terme que Jean Dubuffet va crear el 1945, tractant d’evidenciar, al socaire del surrealisme, la innovació i la creació artística com quelcom innat a totes les persones, independentment de la seva formació i que tinguessin o no un trastorn mental, és a dir, inserit pròpiament en l’àmbit de la cultura i no en el de la malaltia.

Des de 2009 s’ha editat cada any un llibre amb totes les obres que es lliura a cadascun dels participants.

Parlen de nosaltres

Contacte de premsa

Anna R. Ximenos
Àrea de Comunicació
arodriguez@cpbssm.org
Tel. 93 211 80 03

Menú